Sualtı sporları Avrupa ülkelerinde pek çok teknik imkân ve gelişmeler sayesinde modern bir hüviyete bürünmüştür.
MODERN YÜZÜCÜLÜK VE DALICILIK
Modern çağımızda mavi dünyanın esrarlı âlemini yakından görmek ve tanımak her insanın arzusu olmayabilir. Fakat bu konuya eğilmiş olanlar, mavi dünyanın zümrüt yeşili derinliklerinde sayısız canlı ve henüz nitelikleri keşfedilmemiş yaratıklar olduğu bilirler. Bu canlı varlıkların ayrı ayrı dünyaları, çeşitli alemleri, hatta ve hatta kuralları ve yasaları vardır. Aynen insan topluluklarında olduğu gibi...
Sizlere yaşantılarını anlatacağımız bu canlılar sualtı tabiat kurallarına bağlı olarak yaşarlar. Bu kural ve yasalar, yeryüzü cennetinin yaratıklarını yöneten kurallarla kıyasladığı takdirde çok, hem de pek çok farklar görülür.
Öyle ki, sualtı sakinlerinin kanunları tetkik edildiğinde insanoğlu heyecan fırtınasına kapılmaktan kendini alamaz.
Bu sporun heyecanını kısa özetleyelim : Sualtı cennetinde bir canlının yaşaması diğerinin hayatına mal olur !
İşte bu esrar perdesini bizzat aralamak isterseniz çağımızın sporu olan [Modern Yüzücülük ve Dalgıçlık] öğrenmeniz gerekir.
Amatör bir dalıcı mı olmak istiyorsunuz? O halde şimdi dinleyiniz: [Yapamam] endişesine kapılıp, işin başında, bu teşebbüsten vazgeçmeyiniz. Sıhhatinize güvendiğinize göre, her spor gibi bunun da üstesinden geleceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Öncelikle, bu sporla ilgili araçları tanımak ve onları kullanma şekillerini öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.
Şimdi yapacağınız işleri sıralayalım:
Önce tam teşekküllü bir hastaneye başvurup, doktorların veya aile doktorunuzun tavsiyesini alınız. Bu sağlık kontrolü sırasında kalp, akciğerler ve duyma organlarının sağlık durumlarını iyice tespit ettirmelisiniz.
Ancak bu üç organdan birisinin arızalı olması halinde, sualtı sporuna hiç heveslenmeyiniz. İş bu kadarla da bitmez. Her işin başı sağlık demiştik. Sağlık için başta gelen şart ise sağlam bir psikolojik yapıya da sahip olabilmektir. Hele, hele sualtı sporu yapacak olanların ruhsal yapılarının sağlam değil.
Sapasağlam olması gerektir. Dalış sırasında doğabilecek tehlikeli durumlar ansızın paniğe kapılmak insanın başına umulmadık tehlikeler getirir. Demek ki, sualtı sporunun birinci şartı soğukkanlılıktır. Bu da ancak sağlam irade ile mümkün olur. Heyecanlı, evhamlı, korkak, çekingen kimselerin, bu işe başlamadan vazgeçmeleri de tavsiyelerimizin başında yer alır.
Baştan beri sıraladığımız şartları göz önünde tutup, sualtı sporuna karar vermişseniz artık korkmanıza hiçbir sebep kalmaz. Modern yüzücü ve dalıcılık bu karardan sonra o kadar kolaylaşır ki sormayın. Orta derecede yüzme bilen herkes bu işi rahatlıkla yapabilir. Bu bakımdan hiç endişeniz olmasın.
İşin tarihçesi ile konuya girelim. İkinci Dünya savaşı yıllarında [Kurbağa Adam] gibi terimler ortada dolaşmağa başlamıştı. Savaş bitiminden sonra sualtı sporuna öyle bir ilgi başladı ki, kısa zamanda moda halini aldı. Nereden nereye diyeceksiniz. Savaş taktikleri ve buluşları zamanla cemiyetlerde moda olup, çıkıveriyor. Ne var ki, sualtı alemine dalış, savaş sebebiyle kendisini gösteriyor. Bugün ülkemizde yeni yeni bağımsız bir spor dalı haline gelen sualtı sporları gerçekten istikbal vadetmektedir.
TÜRK BALIKADAMLAR KULÜBÜ
Sualtı sporları için çeşitli ülkelerde son zamanlarda kulüple kurulmuş, bu kulüpler federe hale gelmiş, hatta bazılarında federasyon şekline dahi dönüşmüştür. Ve, merkezi Paris'te bulunan (C.M.A.S.) Dünya Balıkadamlar Konfederasyonu, bu federasyonlar sayesinde meydana gelmiştir. Sualtı sporları böylece beynelminel bir spor olmuştur. Bu spor dalında çeşitli ülkeler karşılıklı müsabakalar düzenlemektedirler. Dolayısıyla sualtı sporları, yönünden de ülkelerin dostluk ilişkileri geliştirilmektedir.
[Balıkadamlar] veya [Kurbağaadam] denildiği zaman, ilk defa [Yalnız dalmamak] prensibi hatıra gelmelidir. Bu söz, sualtı sporu ile ilgilenenler arasında prensibin de ötesinde [Mecburiyet] olmalıdır. Çünkü bir şahıs, sualtına yalnız dalış yapmamakla hem kendisinin hem de arkadaşının hayatını garanti altına almış olur. Şöyle ki, beraberinizde dalış yapan arkadaşınızın başına her an gelmesi muhtemel kazada siz yardımcı olabilirsiniz. Keza aynı şekilde arkadaşınız da sizin için bir garanti unsuru olur. Bu ikaz sualtı sporları ile ilgili yerli ve yabancı yayınlarda yer almakta, konu ile ilgili söz sahibi herkes de aynı fikri her zaman ve her yerde savunmaktadır.
[Yalnız Dalmamak] prensibini benimseyip, sualtı sporuna başlayanlar çok verimli sonuçlar alır. [Yalnız Dalmamak] kuralına, aynı zamanda [Arkadaşlık Sistemi] de denir.
Su üstü ve su altı sporlarına başlayabilmek için özel bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgilere sahip olmadan dalış yapmak tehlikelidir. Bu bilgileri yenilikleri ile öğrenip, takip edebilmek için de sualtı sporu ile ilgilenen bir kulübe üye olmak zorunluğu ortaya çıkar.
Sizlere, bu sporu öğrendiğim ve sigortalı bulunduğum Almanya'nın Stuttgart Kulübü'ne (T.C.S.) giriş kaydımın nasıl yapıldığını anlatmakla yalnız dalmak kuralının önemini bir kez daha belirtmiş olacağım.
Giriş kaydım için kulübün bağlı olduğu sigorta kurumuna gittiğimde kayıt memuru ile doktorun su uyarmalarına tanık oldum:
[Dalış sırasında başınıza gelecek bir kazada, yalnız dalış yapıp yapmadığınız tahkik edilir. Eğer yalnız daldığınız tespit edilirse, sigorta priminiz ödenmez.]
Biz de [peki] deyip, kaydımızı yaptırdık. Bugün Batı ülkelerinde gerek amatör olsun, gerekse profesyonel, mutlak surette bir arkadaşla değil, guruplar halinde dalış yaparlar.
Sualtı sporları Avrupa ülkelerinde pek çok teknik imkân ve gelişmeler sayesinde modern bir hüviyete bürünmüştür. Örneğin, uzayda olduğu gibi sualtını su üstünden kontrol eden araçlar yapılmış ve sualtı sporu yapanların hizmetine konulmuştur. Tekniğin gelişmesi sayesinde, insanoğlunun, denizin diplerini rahatlıkla gezebileceği günleri ve sualtı dinlenme evlerini pek yakında göreceğiz. Halen, bu konuda yeni yeni buluşlarla, çeşitli deneyler yapılmaktadır.
Yazan:H. Şerif Sofular
Kaynak: “MODERN YÜZÜCÜLÜK ve DALICILIK” kitabından yazılmıştır.
İlgili Galeriler