Standing arm-roll (Kol Sarması): Rakibin kolunu kapıp kendi bedenine dolayarak yere indirme.
Güreş Nedir? Güreş Kuralları, Hakkında Bilgi
Amatör güreş temel dünyanın ve en doğal sporlarından biridir. Güreşin çeşitli bölgesel stilleri vardır. Örneğin Britanya'da Cumberland ve Westmoreland, İran'da Kuşti ve Japonya'da Suma, Türkiye'de Karakucak ve Yağlı Güreş gibi. Ancak Uluslararası Güreş Federasyonu (FİLA) tarafından yalnızca 3 tarz resmen tanınmıştır. Bunlar Serbest, Grekoromen ve Sambo olup her biri için dünya şampiyonaları düzenlenmektedir.
Sambo, giyinik olarak yapılan bir Rus güreşidir. Sözcük kendini savunma anlamına gelen "samozaschita" ile silahsız anlamına gelen "bez oruzhiya" sözcüklerinden türetilmiştir. Judo'ya benzerliği dolayısıyla Sambo'nun bazı başarıları güreşçileri Judo sporunda da uluslararası üne kavuşmuşlardır. Sambo güreşçileri Judoya giderek daha fazla ağırlık vermektedirler, çünkü Olimpiyatlar da Sambo yer almamakta, ama judo karşılaşmaları yapılmaktadır.
Olimpiyatlardaki güreş yarışmaları yalnızca Serbest ve Grekoromen stillerindedir. Bu iki stil arasındaki fark Grekoromen güreşte rakibin belden aşağısının tutulamaması ve bacaklarını kullanılmasına izin verilmemesidir. Bunun dışında kurallar aynıdır ve her iki stil de 10 ağırlık sıralaması vardır.
48 kg’a kadar olanlar
52
57
62
68
74
82
90
100
100 kg’den fazla olanlar.
1Minder
Uluslararası karşılaşmalar her iki stilde de yerden yüksek, kenarları eğimli minder üzerinde yapılır. Kenarlarda ip kullanılmaz. Minder 9 m çapında olup çevresi içerden sınırı belirtmek için 1 m genişliğinde kırmızıyla boyanmıştır. Bu halka pasif bölge olarak isimlendirilir. Karşılaşma 4 hakem tarafından yönetilir. Minder amiri (minder dışından maçı izler), minder hakemi, kenar hakemi (minder hakeminin kararlarını yorumlar) ve zaman hakemi.
2Malzeme
Amatör güreşte güreşçiler göğsü ve omuzları açıkta bırakan mayo giyerler. Bir güreşçi kırmızı, öbürü mavi mayo giyerek, seyirciler ve hakemler tarafından kolaylıkla ayırt edilmelerini sağlarlar. Hafif çorap ve ayakkabı giyilir. Her iki stilde de vücuda yağ sürülmesine izin verilmez.
3Kazanma
Karşılaşma güreşçinin rakibinin her iki omuzunu yere bastırıp 3 saniye öylece tutmasıyla kazanılır. Buna tuş denir. Bokstaki nakavtla eş anlamlıdır. Ancak genel olarak güreşçiler karşılaşmaları üstün güreş tiklerine karar verilmesiyle kazanırlar. Pasif veya faullü güreş nedeniyle ve başka kural çiğnenmeleriyle güreşçinin sayısından eksiltme yapılır. Karşılaşma süresince, minder hakemi tarafından verilen ve kenar hakemi ve minder amirince onaylanan sayıları yüksek olan güreşçi maçı kazanır. Pasif güreştiği için üç ihtar alan güreşçi diskalifiye edilir. Ayrıca, 12 sayı farka ulaşan bir güreşçi de güreşi tuşla kazanmış sayılır.
4Kurallar
Faullere uygunsuz güreş hareketleri neden olur. Bunlar arasında rakibin saçını, kulağını ve hatta mayosunu çekmek, rakibini sakatlayıcı hareketlerde bulunmak da yer alır. Rakibinin kolunu arkaya büküp 45 dereceden daha fazla kıvırmak ya da boynunu sıkıştırıp boğmaya çalışmak fauldür. Sakatlanmaları önleyici daha başka kurallar da vardır.
5/6Beceriler/Taktikler
Birçok güreşçi ya sadece Serbeste ya da daha hareketsiz bir stil olan Grekoromen güreşe eğilmişlerdir ama genelde her iki stil güreşte de başarılı karşılaşmalar çıkarabilirler. Oyunlar birbirine yakın olmakla birlikte, bacaklara dalma, çelme takma ve sarmanın uygulandığı Serbest stilde daha çok esneklik gerekir.
Birçok Serbest güreşçi, özellikle Japonlar aşırma tekniklerini Judo'dan kazanmışlardır.
Bu iki spor arasında hayli benzerlikler vardır. Judo'da yapılan boğma ve kol kilitleme hareketlerine amatör güreşte izin yoksa da minderde rakibi sırtı üzerine bastırmakta güreşçiler daha etkilidirler.
Amatör güreşçiler giysiyle yapılan güreşlerdeki gibi kolaylıkla aşırtılamazlar. Çünkü elbisesiz birini yakalayıp fırlatmak güçtür. Güreşçiler daha incelikli oyunlar yaparlar. Grekoromen güreşte ise birbirlerini vücutlarının yalnız üst kısımlarından tutup ani hareketlerle denge bozmaya çalışırlar.
7Terimler
Ankle-and-leg dive (Paçaya ve Bacağa Dalma): Rakibin bacağını yakalamak için uygulanan yaygın bir teknik.
Cradle hold (Beşik Tutması): Yerde rakibi kafasından ve apışarasından tutmak.
Double thigh pickup (Çift Dalma): Serbestte rakibin iki bacağını birden yakalama.
Full Nelson (Kurt Kapanı): Amatör güreşte iki kolun altından geçirilen ellerin rakibin boynuna bastırılması. Tek elle yapıldığı zaman Half Nelson denir.
Standing arm-roll (Kol Sarması): Rakibin kolunu kapıp kendi bedenine dolayarak yere indirme.
Wing (Çarpma): Rakibin vücudunu kendi vücudu üzerinde sıkıp dönerek bir an sırtının yere gelmesini sağlamak.
Kaynak: ‘’ADAM’’ spor seyircisinin el Kitabı’ndan yazılmıştır.
İlgili Galeriler