spor şöleni

Trambolin Sporu Nedir? [Terimleri]

DİĞER

Checking: Yataktaki itmeyi engellemek için diz, ayak bileği ve kalçaları yumuşatıp kırma.

Trambolin Sporu Nedir? [Terimleri]

Trambolin nasıl yapılır:

Amerikalı George Nissen, 1940'ta trambolini keşfettiğinde, sporlara çok eğlenceli ve güzel bir dal kazandırmış oluyordu. Yarışmacılar trambolini bir tranbolin de sıçrama aracı olarak kullanıp havada çok çeşitli ve son derece zor hareketler yaparlar. Dikkat, uyum, incelik isteyen artistik hareketler.

Bir yatağa benzeyen trambolinin çerçevesi çeliktir. Yerden 1 m yükseklikte, 3,6 m - 4,3 m arası uzunlukta ve 1.8 - 2.15 m arası genişliktedir. Hava geçirmesi için üstü iç içe örülmüş naylon şeritlerden yapılır ve bunlar uçlarından yaylar ile çerçeveye bağlıdır. Yarışma için en az 6,7 m tavan yüksekliği ister. Yarışma sırasında hata yapan sporcuların yere düşmemesi için dörtkenarda dört yardımcı bekler.

Trambolin kıyafetleri aynen jimnastikçilerinki gibidir. Beyaz uzun pantolon üzerine hem kadınlar hem erkekler leotard giyerler. Ferdi yarışmalar, 2 bölüme ayrılır: Zorunlu hareketler ve serbest program. Yarışma genellikle iki tur üzerinden yapılır. İlk on, ikinci tura geçerek, bir dizi serbest hareket daha yaparlar. Takım yarışmaları, dörder yarışmacının puanlarına göre değerlendirilir.

Senkronize yarışmalarda yan yana iki ayrı trambolinde iki yarışmacının aynı anda yaptıkları hareketlerin uyumluluğu değerlendirilir. Yarışmada her bölümü 10 hareket oluşturur. Zorunlu hareketler denen bölüm onlu zıplama bölümü olarak bilinir, yarışmacılar kendilerine bildirilen hareketleri yaparlar. Serbest bölümde ise tıpkı jimnastik, paten ya da dalmada olduğu gibi, yarışmacı en iyi yaptığı hareketleri sergilemeye çalışır. Her hareketin zorluk derecesine göre bir puanı vardır. Bu puan, hareketin yapılışındaki başarıya verilen puana eklenir. Bu yüzden, çok güzel yapılan basit bir hareket, ancak kötü yapılan güç bir hareket kadar puan toplayabilir.

Yarışmacılar, serbest hareketlerinin bir listesini önceden hakemlere verirler, ama hareketleri sonradan değiştirseler de puan kaybetmezler, bu sadece hakemlere yardım amacı taşıyan bir zorunluluktur.

Yarışmacılar, gösteriye başladıklarında, tramplen atlayıcılar tarafından kullanılan 3 pozisyonu (dik, bükük, toplu) havada kusursuz olarak uygularlar. Ayak parmaklarının ve ellerinin duruşu çok önemlidir. Bu temel pozisyonlarda doğru sayıda dönme, kıvrılma ve takla hareketleri yaparlar.

Görece yeni bir spor olduğu için, trambolinin, hareketleri adlandırırken kullandığı dil öbür sporlardan daha karışıktır. Zaten sorun terimleri hatırlamak değil, bunları "swing-time" adı verilen ritmik, uyumlu, kesintisiz bir iç içelikle birbiri ardına yapabilmektir. Birinci sınıf trambolinciler hareketlerini 6 m yükseklikte sergilerler.

Basit trambolin hareketleri: Geriye bükük düşüş (üstte) ve ileriye bükük düşüş. (altta). İki harekette de, sporcu ellerini ayak parmaklarına değdirerek bükük pozisyonuna geçer ve sonra tramboline düşer.

7Terimler

Adolph: 3 1/2 dönüşlü öne takla.

Barani: Yarım dönüşlü öne takla.

Barani-in: Birincisi yarım dönüşlü öne çift takla.

Barani-out: İkincisi yarım dönüşlü öne çift takla.

Checking: Yataktaki itmeyi engellemek için diz, ayak bileği ve kalçaları yumuşatıp kırma.

Double: Çift takla.

Double-full: Çift dönüşlü geri takla.

Fluffus: Tam dönüşlü çift takla.

Free-bounce: Havada hiç hareket etmeden, dikey sıçrama.

Front: Öne takla.

Killi: Checking. Sıçramayı öldürme.

Knee drop: Diz ve dizden aşağı kesim üzerine yapılan temel çakılma; dizden yukarıya vücut diktir.

Miller: İlk uygulayan sporcunun adi verilmiştir. Üç dönüşlü geriye çift takla.

Out bounce: Bir hareket dizisinin sonunda serbest sıçrama. Bu yarışmacının halen kontrollü olduğunu gösterir.

Randolp/Randy: 2 1/2 dönüşlü öne takla.

Rudolp/Rudy: 1 1/2 dönüşlü öne takla.

Kaynak: ‘’ADAM’’ spor seyircisinin el Kitabı’ndan yazılmıştır

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.